AİLE İÇİ ŞİDDETE YÖNELİK SORUNLAR
AİLE İÇİ ŞİDDETE YÖNELİK SORUNLAR BAKIRKÖY
Aile içi şiddet; döngüseldir. ”Şiddet çemberi” olarak adlandırılan bu süreçte; önce gerilim birikmeye başlar. Aile içindeki değişik olay ve durumlar şiddetin sıklığını, şiddetini artırabilir. Gerekçeler bazen bir futbol maçı, çocukların ağlaması, eşin hamileliği, işten çıkma, çocukların ergenliğe girmesi, tatil, çocukların okul sorunları gibi olaylardır.
Gerilimin birikmesi sonucu şiddet ortaya çıkar. Şiddet uygulayan kişi, kendisini diğerinin kışkırttığına, şiddetten başka yol kalmadığına inanır ve kendini haklı görür.
Şiddet yaşandıktan sonra, gerilim boşalınca; “balayı” denilen rahatlama, pişmanlık dönemi başlar. Bir daha olmayacağına, asla tekrarlamayacağına dair sözler ve inançlar ortaya çıkar. Sakinlik evresinin sonunda yeniden gerilim birikir.
Çiftler veya eş geldiğinde şiddet sürecinin neresinde olduğu araştırılır. Bu tür çalışmalar uzun bir süreci kapsayabilmektedir
Aile İçi Şiddet Kimlere Yöneliktir?
Aile içi şiddet denilince; eşe ve çocuklara yönelik şiddet anlaşılmaktadır. Evli çiftler arası şiddet çok yaygın olup yaklaşık % 55-65 oranındadır. Eşe yönelik şiddet özellikle ülkemizde ciddi ölüm/öldürme olayları ile sonuçlanmaktadır. Genellikle şiddeti uygulayan erkektir. (Bu yazıda çocuklara yönelik şiddet ele alınmayacaktır.)
Aile İçi Şiddet Uygulayanların Özellikleri Nelerdir?
Şiddet uygulayan erkeklerin genel özelliklerine bakıldığında; kendi davranışlarının sorumluluğunu alamayan, başkalarını suçlayan, dürtüsel, geleneksel “maço” erkek rolünü benimseyen, aşırı kıskanç ve kontrolcü, ötekini değersizleştiren, özgüveni olmayan kişiler olduğu dikkati çekmektedir. Şiddet uygulayanların eğitim durumlarına bakıldığında önemli bir fark görülmemektedir. Eğitim seviyesi, aile içi şiddeti azaltan bir olgu değildir.
Ancak en önemli nokta; şiddet uygulayan erkeklerin aile hikayelerinde de aile içi şiddete tanık ya da maruz kaldıkları dır. Diğer bir husus ta; bağımlılık yani alkol/madde kullanımının ve ekonomik sıkıntıların varlığıdır. Kaynak yani köken aile, geniş aile ile yaşamaya bağlı çatışmalar sonucu de şiddet ortaya çıkabilmektedir.
Aile İçi Şiddet Sorunlarında Neler Yapılabilir?
Aile içi şiddetin varlığında öncelikle, şiddetin sonlandırılması, şiddete maruz kalan eşin, çocukların güvenliğinin sağlanması gereklidir.
Aktif şiddetin devam ettiği durumlarda, aile terapisi yapılamaz. Böyle bir durumda şiddete bağlı aile krizinin çözülmesi için çalışmak gerekir.
Hukuki önlemler (6284 Sayılı Ailenin Korunmasına dair yasanın işletilmesi), yaşam ve güvenlik hakkının sağlanması ve korunması ön plana geçer.
Bu tür gereksinmeler giderildikten sonra, Aile/ Çift Terapisi başlayabilir. Fiziki, psikolojik, madde kullanımı gibi sorunlar var ise, bunlara yönelik bireysel/ grup destekleri de gündeme getirilir. Aile içinde şiddet olgularında, tek bir yaklaşım değil, birçok yaklaşım ve destek biçimi, ekip çalışması biçiminde hayata geçirilir. Kriz planı yapılır.